Waarom Veganisme?

Waarom Veganisme?

Voor de dieren:

In de bio-industrie, maar ook in de biologische veehouderij is winst maken veel belangrijker dan een dierenleven. Zowel in de vleesindustrie als in de vis-, melk- of eierindustrie worden dieren in veel te kleine onderkomens gehouden. Meestal zitten deze dieren 24 uur per dag in donkere stallen in erbarmelijke omstandigheden en in alle gevallen worden zij op zeer jonge leeftijd naar het slachthuis gebracht. Vaak zien ze op hun sterfdag pas voor de eerste keer daglicht. Elke dag worden er alleen al in Nederland bijna 2 miljoen dieren geslacht. 1 veganist maakt op jaarbasis al een aanzienlijk verschil voor tientallen dieren. Verder is het ook een duidelijk statement tegen een systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvoorwerp of productiemiddel.
Voor melkproductie worden koeien bijna continue zwanger gehouden, d.m.v. kunstmatige inseminatie. Mannelijke kalfjes worden na geboorte direct bij hun moeder weggehaald, in eenzame afzondering gezet en vetgemest, tot zij na een paar maanden genoeg opbrengen om als kalfsvlees te dienen. Vrouwelijke kalfjes worden net als hun moeders melkmachines, die meestal 2 a 3 x per dag machinaal worden gemolken, om uiteindelijk als dank na slechts een paar jaren als de melkproductie daalt, naar het slachthuis te worden vervoerd.
In de eierindustrie worden haantjes na geboorte geselecteerd en op een lopende band gezet om levend te worden versnipperd of worden vergast. Deze gruwelijke praktijken gebeuren helaas ook in de biologische sector.

Behalve voor ons eten, worden er ook vele dieren gefokt, gebruikt, mishandeld en op zeer jonge leeftijd gedood voor andere producten. Bijvoorbeeld voor schoenen en kleding (o.a. voor bont en leer) en voor verzorgingsproducten (denk aan de vele proefdieren waar de producten op worden getest) Als je vegan voor de dieren bent, wil je daar ook niet meer aan bijdragen en koop je diervriendelijke kleding en gebruik je proefdiervrije verzorgingsproducten.

Voor meer informatie over “veganisme voor de dieren”, lees het artikel Vegan voor de dieren of kijk de documentaire Earthlings (waarschuwing: heftige beelden)

Voor het milieu:

Opwarming van de aarde staat direct in verband met het eten van dierlijke producten. De veehouderij is namelijk verantwoordelijk voor de grootste uitstoot van broeikasgassen (methaan en CO2). De Verenigde Naties wijzen vleesproductie aan als 2e grootste oorzaak van alle milieuproblemen. Hierbij moet je denken aan bodemverontreiniging, water – en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit. De wereldwijde vee-industrie zorgt voor net zoveel milieuvervuiling als de wereldwijde verkeersindustrie en als je kijkt naar waterverbruik: 1 kilo vlees staat gelijk aan 2 a 3 maanden douchen. Voor het telen van sojaproductie voor veeteelt worden hele hectares regenwoud gekapt. De gassen en het afval dat door al die vee-dieren wordt geproduceerd veroorzaken ernstige vervuiling.

Voor meer informatie over “veganisme voor het milieu”, lees het artikel Waarom veganisme het klimaat kan redden of kijk de Netflix documentaire Cowspiracy

Voor de medemens:

Voor de productie van vlees, zuivel en eieren wordt op zeer grote schaal veevoer verbouwd. Op dit moment houdt de veeteelt meer dan 70% van de landbouwgrond bezet. Bovendien zijn er enorm veel kilo’s voer, gigantische hoeveelheden water en energie nodig om 1 kilo eetbaar vlees, zuivel of eieren te produceren (een koe die 2 jaar leeft voor zij wordt geslacht, moet toch elke dag eten en drinken krijgen). Het is veel efficiënter om deze landbouwgrond te gebruiken voor het verbouwen van voedsel voor mensen. Veganisme kan zo een hele belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van honger in de wereld.

Voor meer informatie over “veganisme voor de medemens”, lees de volgende 4 artikelen in Vegan voor je medemens

Voor onze eigen gezondheid:

Een gevarieerd plantaardig dieet bevat alle voedingsstoffen (behalve B12 die je het beste als supplement kunt nemen) die je nodig hebt voor een gezond en energiek lichaam. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de kans op diabetes, hartaanvallen, beroertes, obesitas en zelfs kanker aanzienlijk verkleind worden door een plantaardig dieet. Het voedingscentrum adviseert iedereen om veel minder dierlijke producten te eten.

Bovendien zijn er in de intensieve veehouderij door de slechte omstandigheden waarin de dieren worden gehouden onverantwoord veel medicijnen en antibiotica nodig, en is deze industrie daarnaast nog een kweekvijver voor allerlei gevaarlijke ziektes, en een recept voor nieuwe pandemieën.

Voor meer informatie over “veganisme voor onze eigen gezondheid”, lees het artikel Wetenschappelijk onderbouwde voordelen van veganistisch eten of kijk de Netflix documentaires The Game Changers en What the Health